UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

ARBOLÓ I GERRI DE LA SAL

PALLARS SOBIRÀ / PN de l'Alt Pirineu
L'EXPERIÈNCIA Les valls del sud del Parc, un pont entre el Prepirineu i l’alta muntanya pirinenca. La zona sud del Parc Natural seguint la Noguera Pallaresa, entre Gerri de la Sal i Sort, és un dels indrets més desconeguts del Parc Natural i alberga una riquesa excepcional per la seva particularitat de ser un espai que fa de pont entre els hàbitats submediterranis més propis del Prepirineu i els de l’alta muntanya pirinenca. Roures, alzines i pinasses deixen pas als boscos de pi roig i es comença a percebre l’imminent Alt Pirineu.

El santuari romànic d’Arboló, situat sobre un espadat de roca a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, marca l’extrem meridional del Parc Natural i és un dels símbols espirituals més importants del Pallars, ja que la Mare de Déu és la patrona de la comarca. Prop d’aquí, a Gerri de la Sal, hi trobem un altre símbol espiritual i de gran poder a nivell històric, el monestir romànic de Santa Maria de Gerri de la Sal, al que s’accedeix des d’un magnífic pont medieval. També hi ha les salines, un patrimoni geològic i cultural únic als Pirineus
A TENIR EN COMPTE • Els dies de més cru hivern, quan la major part del Parc està nevat i bastant inaccessible, aquesta zona esdevé la més idònia per visitar en família sense necessitat de xafar neu. Les cobertes de teula en comptes de llosa dels pobles d’aquest entorn així ho demostra.

• El primer diumenge de maig té lloc el concorregut aplec popular de la Mare de Déu d’Arboló, amb 3 misses i cant dels goigs a la plaça que hi ha davant del Santuari.
ATRACTIUS PRINCIPALS • La gran biodiversitat  que omple aquesta zona, amb un important contrast de vegetació entre boscos de pi negre al capdamunt del bosc de Tornafort i Arcalís, a les pinedes de pinassa i carrascars del fons de vall i l’extens bosc de ribera al llarg de la Noguera Pallaresa

• País de voltors. Els espadats de roca d’aquesta zona, com la Roca del Lladre, estan plens de nius d’aquest carronyaire i és molt fàcil veure’ls volar.

• Terra de Santuaris. El santuari romànic d’Arboló, el monestir de Santa Maria de Gerri i les ermites de Serenyà i el Soler omplen aquesta terra d’un gran contingut espiritual, històric i artístic. Arboló és un dels santuaris més estimats per la gent del territori, és la patrona dels pallaresos i un dels espais espirituals més importants del Parc. Situada en un magnífic mirador natural sobre la Noguera Pallaresa, només s’hi pot accedir a peu. Santa Maria i el seu pont  medieval son un conjunt arquitectònic de primer ordre i una visita obligada.

• Les salines de Gerri de la Sal. El nom de Gerri de la Sal evidencia el recurs en què s’ha basat la vida econòmica d’aquest indret, i què també ha donat la característica fisonomia al poble. L’existència d’una font d’aigua rica amb sals, mitjançant l’evaporació, permet obtenir aquest important i escàs recurs, que ha donat riquesa durant segles a aquest poble i el seu monestir fins ben entrada la modernitat.  Es realitzen interessants visites a les salines i magatzem o Alfolí de la sal, on podreu descobrir el laboriós procés que permet aconseguir una sal d’alt valor culinari.

• Singularitats geològiques: Arboló està situat al front del mantell geològic de les Nogueres, uns afloraments geològics excepcionals que permeten interpretar la formació dels Pirineus a través del seu mirador panoràmic.
+ INFORMACIÓ Descarrega tota la informació sobre aquesta experiència en PDF,Aquí.