UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

CAMINS DE LLIBERTAT

PALLARS SOBIRÀ / PN de l'Alt Pirineu
L'EXPERIÈNCIA Espais de memòria de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. Viu la història de l’exili i les marques culturals deixades per l’ascens del totalitarisme en Europa. La situació estratègica de les serres del Pallars i la frontera francesa, ha fet que des de sempre hagi existit entre aquests dos territoris nexes d’unió i de comunicació.

Aquesta relació ens ha deixat com herència una xarxa d’espais de memòria de la segona guerra mundial i la guerra civil espanyola, que ens permeten experimentar la lluita de milers de persones que buscaven una vida millor i visitar espais culturals que donen testimoni de nombrosos intents per sobreviure.
A TENIR EN COMPTE Dificultat: De fàcil a difícil en funció de l’activitat a realitzar
Durada: En funció de l’activitat triada
Idiomes: Català, castellà, anglès, francès
Material: En funció de l’activitat triada
Temporada: Tot l’any
Punts de sortida: En funció de l’activitat triada
QUÈ HI PUC FER? Les Muntanyes de la Llibertat: Les vies de comunicació entre França i Espanya van ser estrictament vigilades a finals de 1942. El pas fronterer s’havia de recórrer a peu travessant muntanyes desconegudes sense preparació ni equipament. Aquests factors van donar lloc a la creació de tres rutes heroiques: Chemin de la Lliberté ( Port de Clavera), Coma Gireta, i Port de Guiló, que es poden recórrer a peu en una experiència molt personal de turisme memorial.

Perseguits i salvats: Projecte que representa la recuperació de rutes catalanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de quatre rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Presó museu “Camí de la llibertat”: L’antiga presó de Sort, ara convertida en museu, vol contribuir a recuperar la història i a honorar la memòria dels qui, tot fugint de les dictadures europees del segle XX, travessaren la frontera a la cerca de la pau i la llibertat.

Búnquers: Durant la postguerra al Pirineu es va construir l’anomenada “línea P”, una línia defensiva de fortificacions militars per aturar un suposada invasió militar que entrés per les muntanyes. Es poden visitar diferents búnquers a les poblacions de la Guingueta d’Àneu i Ribera de Cardós. També es poden visitar els búnquers de Vilamur, Baladredo (Llavorsí) i Pedres d’Auló ( Roní) que pertanyen al front nacional de la Guerra Civil Espanyola.
+ INFORMACIÓ Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu
Carrer Major, 42 • 25580 Esterri d’Àneu
Tel.: 973 62 65 68 - 973 62 63 45
www.vallsdaneu.org

Oficina de Turisme Comarcal del Pallars Sobirà
Camí de la Cabanera, s/n • 25560 Sort
Tel.: 973 62 10 02
turisme@pallarssobira.cat

Perseguits i Salvats
www.perseguitsisalvats.cat

Memorial democràtic
www.memorialdemocratic.gencat.cat
ALTRES PROPOSTES La natura de les Valls d’Àneu a l’Ecomuseu
Vine a l’Ecomuseu a realitzar infinitat d’activitats per conèixer la natura del teu entorn.

BTT a la Vall de Bonabé
Ruta en BTT des de Baqueira Beret fins a Esterri d’Àneu apta per fer amb nens.

Aventura al Pallars Sobirà
Viu innumerables experiències d’aventura com el rafting, barranc, puenting i molt més als Pirineus.

Degustació de formatges artesans del Pallars
Sent el sabor dels Pirineus coneixent als seus artesans i degustant-ne els productes.