UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

EL BOSC DE VIRÓS

PALLARS SOBIRÀ / PN de l'Alt Pirineu
L'EXPERIÈNCIA Un bosc farcit d’històries de ferro, fusta i carbó. Prats de dall, clarianes, boscos de pi roig i pi negre, avetoses, fagedes, antigues carboneres, cagaferro i meners… l’essència del bosc de Virós.

El bosc de Virós és un extens espai forestal amb molts usos diferents, gestionat des de la sostenibilitat. Un exemple de planificació on conviuen l’aprofitament de la fusta, el ramat, el turisme, la recol·lecció de bolets i la conservació del gall fer entre altres. Un passeig pels seus camins us permetrà descobrir la seva llarga història, des de l’època romana fins a la modernitat, molt vinculada a l’explotació del mineral de ferro i del carbó vegetal, la matèria prima de les tres fargues que hi havia a la Vall Ferrera que produïen el millor ferro dels Pirineus Catalans.

La diversitat d’usos va de la mà de la gran diversitat d’espècies d’arbres que el conformen; boscos de faig (gairebé els únics del Pallars Sobirà), de pi roig, de pi negre, d’avets i bosquetons de roures, d’avellaners, de trèmols i de bedolls, composen aquests mosaic forestal que permet gaudir-lo durant les quatre estacions de l’any i que li aporta una riquesa excepcional.

Descobriu els seus valors naturals i culturals tot passejant per algun dels seus itineraris. Descobriu els boscos de ferro!
A TENIR EN COMPTE • Les bordes de Virós i el refugi Gall Fer son accessibles amb vehicle tipus turisme,  la resta de pistes cal utilitzar vehicles tot terreny. Algunes d’elles estan regulades. A l’hivern cal disposar de rodes de contacte o cadenes per accedir-hi.

• Esteu al primer acotament de bolets de Catalunya. SI voleu “caçar” bolets cal que recordeu que la seva recollida esta regulada. Els establiments turístics de la Vall Ferrera podeu adquirir el vostre tiquet diari (5€)-.
ATRACTIUS PRINCIPALS • Un dels boscos més extensos de Catalunya que presenta una elevada biodiversitat i us permetrà poder observar o detectar una gran varietat d’espècies animals i vegetals, com el cabirol, un petit cèrvol que borda com un gos, o el gall fer, una gran au que viu als boscos subalpins més ben conservats.

• Durant segles, des de fa més de 1.800 anys, l’explotació del ferro, va ser el principal recurs econòmic per la Vall Ferrera i va deixar una important petjada al bosc de Virós en forma de meners (mines), cagaferro (escòries d’antics forns), carboneres, cabanes, camins i fargues. Per recordar aquest passat i recuperar la tradició ferrera, a través del projecte Boscos de Ferro s’ha creat l’itinerari de Costa dels Meners per descobrir-ho i cada estiu s’organitza a Alins la Fira del Ferro Pirinenc, on els millors forjadors del país mostren la seva habilitat treballant el ferro.

• Restes d’antigues carboneres: un bosc d’aquestes dimensions i tant divers en espècies era una clara oportunitat per tal d’abastir de carbó a la indústria fargaire que neixia a la vall. Les nombroses carboneres són testimoni mut d’aquest passat, que ara podreu conèixer de la mà dels itineraris de Buiro i Costa dels Meners.

• Un espai ideal per practicar esport a la natura en família, a l’estiu a peu o en BTT seguint els itineraris senyalitzats, i a l’hivern l’esquí nòrdic i les raquetes de neu des dels circuits de l’estació de muntanya Virós – Vall Ferrera, amb seu al refugi Gall Fer.
+ INFORMACIÓ Descarrega tota la informació sobre aquesta experiència en PDF,Aquí.