UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

LA MUNTANYA QUE S'ATREVEIX A ENCAIXAR L'EBRE

RIBERA D'EBRE / EIN Pas de l'Ase
L'EXPERIÈNCIA Ascensió al Pic de l'Àliga i descens al Pas de l'Ase. L’itinerari proposat comença a la nova ermita de Santa Paulina. Per arribar-hi, se surt d’Ascó per la carretera de Camposines (C-128). De seguida, es troba un trencall a mà esquerra que dóna accés a l’abocador.

Es continua pel camí asfaltat que marxa paral•lel al riu fins a trobar una bifurcació, a tocar de la paret d’un antic mas. Es continua en direcció a Mas de Prades. El camí asfaltat porta directament a l’ermita.
A TENIR EN COMPTE Temps: 4h
Distància: 8,45 Km
Desnivell: 450m
Física: Moderada
Tècnica: Trams amb terreny complicat i pendents pronunciats
QUÈ HI PUC FER? En arribar, a la petita rotonda davant l’ermita, cal agafar el segon camí de terra que marxa de pla cap al sud per sobre d’un fons d’arbres plantats. Al final (1) es troba senyalitzat el camí que porta a la Punta de l’Àliga i que s’enfila per un dels lloms del barranc de Barbers. Durant el primer tram se segueix una sendera, oberta recentment, que permet superar la faixa de roca que davalla de la muntanya. Un cop a sobre (2), , el pendent se suavitza i aviat es troben els testimonis dels pagesos i pastors que van treballar aquest indret: un corralet amagat en una entrada del camí, les restes d’un petit maset enrunat, un encantador aljubi –és clar –els marges de pedra seca amb què procuraven atrapar la terra fèrtil del vessant. S’arriba al coll (3) on hi havia hagut l’era d’aquests antics conreus. El cim del Pic de l’Àliga és ben a prop (4) i val la pena ascendir-hi. Des del capdamunt les vistes sobre la Ribera d’Ebre, el Priorat, la Terra Alta... encara són esplèndides. Cal retornar al coll (3) per agafar la sendera que refila la cresta i que acaba baixant al riu. Se supera la primera punta (5) i al cap d’una estoneta es troba una bifurcació (6). Atenció, cal continuar la sendera que ressegueix la cresta de l’esquerra, en direcció nord-est. El camí és molt airós i les vistes sobre el riu i la zona de l’estret són sorprenents.
S’arriba al peu d’una torre elèctrica d’alta tensió (7). La sendera que baixa al pas de l’Ase surt a la dreta. Cal advertir que el pendent és força pronunciat i la baixada no és gaire còmoda (la pista que arriba a la torre pot ser una alternativa, però s’allunya del pas de l’Ase, un dels racons més interessants de l’excursió).
La sendera desemboca al camí del Pas de l’Ase (8) un camí de ferradura històric que miraculosament ha sobreviscut al “progrés”. Val la pena resseguir-lo una miqueta en sentit est per admirar-lo i retornar llavors a aquest punt per continuar en direcció a Ascó. Aquest tram coincideix amb l’itinerari del Camí de l’Ebre (GR 99). El vell camí de ferradura desemboca a la pista que baixa de la torre elèctrica i, al cap de no res, s’arriba a una gran cruïlla (9) . on es troba el camí asfaltat que arriba d’Ascó. Es deixa el camí ample de terra que continua recte i es va a l’esquerra, seguint el fons del barranc de Barbers. Cal parar atenció en dos punts. S’arriba a un lloc on, estranyament, el camí reobert deixa el barranc (10) per agafar una drecera dreteruda que retalla un tomb del barranc. S’hi retorna i al cap de poc es troba una bifurcació (11). Es va a l’esquerra seguint el barranc principal fins a retornar al punt de sortida.
+ INFORMACIÓ Turisme Ribera d'Ebre
www.turismeriberaebre.org