UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

LA VALL DE SANTA MAGDALENA

ALT URGELL / PN de l'Alt Pirineu
L'EXPERIÈNCIA Un mosaic de boscos, bordes i extenses pastures. La vall de santa Magdalena és una gran vall pràcticament deshabitada, dominada per extensos boscos de pins i avets, amb alguns racons amb arbres centenaris. Ens sorprèn un paisatge únic modelat per l’activitat ramadera, amb extenses pastures i rellevants nuclis de bordes com les de Conflent, Bedet, Tressó o Civís. Tots aquests nuclis de bordes, pastures i prats de dall, expliquen segles de vida basats en l’economia agroramadera de muntanya. 

Accessible des del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, els petits pobles que fan de punt d’entrada a la vall de Santa Magdalena mostren un impressionant patrimoni històric que, acompanyat d’un entorn natural excepcional, fan les delícies de tot aquell que els visita.
A TENIR EN COMPTE • Respecteu la senyalització, i circuleu, a un màxim de 30 km/h, només per les pistes forestals no regulades. Recordeu que cal vehicle tot-terreny, i si no en disposeu, existeix la possibilitat de contractar un servei de taxi.

• Si voleu recórrer la vall amb vehicle 4x4, aprofiteu el temps de bonança. A l’hivern, les pistes poden estar poc practicables. En tot cas, es recomana informar-se abans sobre el seu estat.
ATRACTIUS PRINCIPALS • Masses forestals: les pinedes de pi negre, pi roig i avetoses com les que trobem a la vall de Santa Magdalena, són un dels ambients forestals més extensos del Parc Natural, i l’indret on moltes especies animals han fet el seu principal refugi.

• Bordes i zones ramaderes: en veure el paisatge de l’entorn de Civís, amb els seus prats de dall i bordes, entendrem com l’activitat humana ha modelat i donat una forta personalitat a aquest bell indret. Altres exemples destacables de zones ramaderes, són les bordes de Conflent, les de Jussà, Bedet o Tressó, i també el Ras de Conques amb extenses pastures que fan d’aquest lloc un paratge natural únic.

• Els bedollars de bedoll pubescent de Bedet i els boscos de moixera de guilla de l’obaga d’Ós de Civís són boscos únics i escassos a Catalunya, i a la tardor s’engalanen amb colors molt vistosos.

• La proximitat d’aquest territori amb la frontera andorrana, va fer que Franco manés la seva fortificació per evitar la possibilitat d’una invasió aliada, o per part dels maquis. Ho podeu comprovar si visiteu els búnquers de la Collada de Conflent i el Coll d’Ares.

• Petits nuclis habitats: a més de gaudir de l’arquitectura típica de muntanya (embigats, portes i balconades de fusta, llosats de pissarra i murs de pedra,) la visita als petits nuclis d’Ars, Civís i Os de Civís des de l’Alt Urgell, i Burg i Farrera des del Pallars Sobirà, no us deixaran indiferents per l’entorn natural on s’ubiquen. A més, són punt de partida de diferents itineraris senyalitzats.

• Nombroses llegendes s’associen a la petita ermita de Santa Magdalena de la Ribalera. És el símbol de la vall, i visita obligada  per la seva singular bellesa.
+ INFORMACIÓ Descarrega tota la informació sobre aquesta experiència en PDF,Aquí.