UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

LA VALL DE SIARB

PALLARS SOBIRÀ / PN de l'Alt Pirineu
L'EXPERIÈNCIA La vall de les terres roies, els búnquers i els poblats medieval. L’impressionant mirador natural de la Torreta de l’Orri presideix la Vall de Siarb, una vall amb extensos boscos de pi negre i pi roig i racons tan singulars com les Comes de Rubió. Les terres roies o vermelles que trobem al Cantó junt amb el verd dels prats ofereixen un bell contrast cromàtic que es multiplica a la tardor. Les cases rogenques de Rubió i Llagunes són un exemple de l’ús dels materials de la zona per a construcció i aporten una personalitat pròpia a aquests petits pobles plens d’encant.

L’historia d’aquestes contrades es fa palesa en nuclis com Vilamur, vila closa, capital d’un antic vescomtat, amb un casc antic medieval ple de detalls. Però el màxim exponent del passat d’aquesta vall el trobem a Santa Creu de Llagunes, unes magnífiques restes d’un despoblat medieval amb més de tres mil anys d’història.
A TENIR EN COMPTE Existeix una proposta de Geocatching als voltants de Llagunes que permet gaudir del paisatge de la vall.

• El darrer diumenge de maig es celebra la Marxa Popular Vall de Siarb.
 
Una molt bona època per gaudir de l’entorn de la Vall de Siarb és la tardor ja que els colors l’omplen de contrastos.

• Al port del Cantó s’hi poden observar tot sovint grans rapinyaires volant. Amb ajut d’uns prismàtics s’hi poden arribar a identificar les quatre espècies de voltors del continent europeu: El trencalòs, el voltor comú, el voltor negre i l’aufrany.
ATRACTIUS PRINCIPALS • Tot i l’altitud modesta de la Torreta de l’Orri (o Pic de l’Orri), amb 2.439 metres, és un mirador natural de primer ordre amb impressionants vistes sobre el Pirineu català.

• Els boscos subalpins de pi negre i pi roig d’aquesta vall alberguen una fauna rica i variada amb espècies com el cérvol, el cabirol i el mític gall fer.

• Geologia del Cantó: les terres roies que veiem al Cantó són conglomerats de gresos, argiles o llims d’origen fluvial, fruit de l’erosió de l’antiga serralada Herciniana. Una altra particularitat geològica d’aquesta zona és el pla d’encavalcament de la Serra de Freixa on els materials calcaris es poden veure sobre els materials vermells del Triàsic, més antics, que guarden vestigis dels primers rèptils que van poblar la Terra.

• Els petits nuclis habitats de Vilamur, Llagunes, Tornafort i Rubió mereixen una visita per les seves singularitats històriques d’origen medieval i per l’extraordinari paisatge que els envolta. A més, Rubió, a 1.687 metres d’altitud, és el poble més alt de Catalunya.

• Les Comes de Rubió: Un entorn cautivador de prats subalpins i rierols de muntanya, rodejat d’un extens bosc de pi negre. Al bell mig s’hi troba el refugi guardat de les Comes de Rubió, un espai ideal per gaudir de la natura en família.

• Santa Creu de Llagunes: Amb mil anys d’història, les restes d’aquest recinte fortificat datat l’any 1.500 ac ens permeten entendre com hi vivien els seus pobladors des de l’època dels ibers fins a l’edat mitjana. És “l’Empuries”del Parc Natural de l’Alt Pirineu i sols es visitable amb guia.

• Búnquers de Vilamur: Búnquers i nius de metralladores del bàndol nacional del front del Pallars, durant la Guerra Civil Espanyola. Un dels millors exemples visitables d’aquesta guerra als Pirineus.
+ INFORMACIÓ Descarrega tota la informació sobre aquesta experiència en PDF,Aquí.