UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

LES VALLS D'ESTAON I ESTERRI DE CARDÓS

PALLARS SOBIRÀ / PN de l'Alt Pirineu
L'EXPERIÈNCIA Vaques, eqües, ovelles... soroll d’esquelles, olor d’herba tallada... equilibri entre la natura, la cultura i l’home. Les valls d’Estaon i d’Esterri de Cardós, són dos espais tranquils plens d’encant i d’essència pallaresa. Aquestes dues valls les uneix la importància de la ramaderia com a modeladora del seu paisatge. El Vallat (la vall d’Estaon) i la Vall d’Esterri (de Cardós), són dues petites valls que surten a banda i banda del centre de la Vall de Cardós, estan plenes de vida, amb quatre pobles una i tres l’altra.

En elles descobrireu el dia a dia dels aprofitaments ramaders que des de fa centenars d’anys venen fent-se a aquest país encisador; aviar el bestiar, dallar, esquellar, fer herba.....Els prats de dall de la Vall d’Esterri i les construccions ramaderes de la Vall de Cardós no us deixaran indiferents.

És difícil trobar més integració entre els pobles i el seu paisatge, Ginestarre o Estaon són una mostra viva d’aquesta simbiosi. És extraordinari veure el paisatge d’alta muntanya treballat durant anys per l’home fet que els hi aporta un valor cultural, paisatgístic i natural que no us podeu perdre!
A TENIR EN COMPTE • Tots els pobles son accessibles amb vehicle tipus turisme. Per la pista d’accés al Pla de Nègua cal vehicle tot-terreny, i si no en disposeu, existeix la possibilitat de contractar un servei de taxi.

• Aprofiteu la tardor i l’hivern per a descobrir el bestiar que pastura pels prats que estan al voltant dels pobles.
ATRACTIUS PRINCIPALS • Important activitat ramadera tradicional que omplen la vall i que ens permet poder observar les diferents races domèstiques que pasturen els prats, vaca bruna, ovella aranesa i cavall pirinenc català. Els nombrosos prats de dall a l’estiu presenten una gran diversitat de flors i papallones.

• El Pla de Nequa. Tradicional punt de trobada de les bruixes de la Vall de Cardós i Vall Ferrera per fer els seus aquelarres. Un bell i singular indret amb una gran panoràmica de les muntanyes i boscos de l’entorn, ideal per passejar en família. Accessible amb tot-terreny o en BTT.

• La geomorfologia glacial. El gel i l’aigua van modelar aquestes valls fins al relleu actual, deixant rastres del pas de les glaceres a través dels blocs erràtics.

• Els espectaculars boscos de l’avetosa de la Selva d’Anàs o el bedollar de la Mata d’Arrós i Esterri de Cardós. Així com arbres singulars com el clop del Cardaire o l’alzina de Bonestarre.

• Els nuclis de bordes de la vall d’Estaon: Les bordes de Nibrós, Perafita, Clavillats i Cardedo, testimonis d’un passat i present ramader i que servien per a guardar l’herba i tancar el bestiar. A la borda de Llosaus, a la vall d’Esterri de Cardós, descobrireu com eren les antigues bordes amb coberta de palla, avui ja testimoni d’un passat.

• Importants vestigis de la guerra civil i la post-guerra fan de la Vall de Cardós un indret especial per entendre i conèixer a fons aquest drama humà. El Centre d’interpretació: Front, exili,  evasió i búnquers, a Ribera de Cardós, juntament amb els itineraris del Memorial Democràtic que recorren la vall, tenen aquest objectiu.

• Esglésies i ermites romàniques de gran valor, amb espectaculars campanars com la de Ribera de Cardós, i reproduccions de pintures murals romàniques a les d’Esterri de Cardós i Ginestarre.
+ INFORMACIÓ Descarrega tota la informació sobre aquesta experiència en PDF,Aquí.