UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

SECRETS GUARDATS EN EL TEMPS A LES GARRIGUES

LES GARRIGUES - Espai Natural Mas de Melons
Cultura Secrets Guardats En El Temps A Les Garrigues
L' EXPERIÈNCIA Territori mil·lenari Endinsa’t dins el territori de les Garrigues a través d’un viatge en el temps. Terra d’oliveres i d’arbres centenaris on s’ha respirat calma i tranquil·litat des de temps immemorables.
 
Gaudeix d’un cap de setmana visitant espais naturals i vestigis del neolític, tastant el millor oli del món i descobrint la història d’un territori mil·lenari a través de les construccions de pedra seca.
 
A TENIR EN COMPTE Dificultat: baixa
Durada: un o dos dies
Idiomes: català, castellà.
Material: cap
Temporada: durant tot l’any
Punt de sortida: Centre d’interpretació de la Roca dels Moros del Cogul
QUÈ HI PUC FER?
 1. Visita a les pintures rupestres del Cogul i tast d’oli a la cooperativa del Cogul.
Pintures rupestres
Amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, la Roca dels Moros és un dels jaciments rupestres més importants del la Península Ibèrica. El conjunt és patrimoni mundial per la UNESCO des de l’any 1998.
Aquesta zona de les Garrigues ha estat habitada per l’home des del Paleolític. El centre d’interpretació de les pintures rupestres de la Roca dels Moros ofereix als visitants la possibilitat de veure el conjunt de pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros. Aquesta es va utilitzar com a lloc de culte durant uns 5.000 anys. La singularitat d’aquest conjunt es mostra sobretot en l’escena de “la dansa fàl·lica”, on un grup de dones vestides amb faldilles llargues i el cos nu s’agrupen en parelles i envolten un home amb el sexe exagerat.

Cooperativa del Cogul
Fundada l’any 1919 com a sindicat agrícola i reobert com a cooperativa del camp l’any 1950, la Cooperativa Rupestre del Cogul és on es molen les olives del Cogul per a produir un oli d’oliva arbequina verge extra de categoria superior amb denominació d’origen protegida Les Garrigues. Les olives es cullen a principis de novembre. Després passen per un procés de neteja i tot seguit per la moltura. Com menys temps passi des de la collita fins la molta, de més qualitat serà l’oli. L’oli d’oliva verge extra no utilitza cap producte químic en el seu procés.
A part d’oli d’oliva verge extra i la seua variant ecològica, la cooperativa del Cogul també produeix ametlles, melmelada d’oli d’oliva, olives, olivada i sabons d’oli d’oliva.
 • Horaris: Amb reserva prèvia de 15h a 17:30h.
 • Durada aproximada de la visita: 1,30h
 • Accessible per a persones amb mobilitat reduïda
 • Aparcament al costat del jaciment
 • Pagament amb targeta de crèdit.
 • Preu: 8€
 1. Visita a l’espai natural Mas de Melons
Els secans de Mas de Melons són uns dels ambients agrícoles més representatius de la plana de Lleida. S’hi pot gaudir de la reserva natural de Mas de Melons, la Timoneda d’Alfés i les pintures rupestres del Cogul.
Hi predominen els conreus de cereals combinats amb ametllers i oliveres. S’hi pot veure una àmplia representació d’espècies d’ocells estèpics, per la qual cosa és un dels espais de Catalunya més apreciats pels ornitòlegs.
Una visita a l’espai permet endinsar-se en una agricultura que es remunta a temps pretèrits. S’hi troben infraestructures agrícoles dels segles passats, com ara petits pous o aljubs fets de pedra o les conegudes cabanes de volta, que permeten endevinar com es treballava abans la terra. En quant a fauna, hi destaquen espècies d’ocells com l’alosa becuda, la ganga, el sisó, el torlit, la terrerola vulgar, la calàndria i la trenca.
 • Obert caps de setmana i festius de 9h a 14 hores.
Les visites guiades prèviament concertades se solen fer en caps de setmana i festius, tot i que també hi ha la possibilitat de fer-ho entre setmana. Pel que fa al nombre de persones, els grups són màxim de 30-40 persones.

La durada i contingut de l’activitat a convenir.
 • Disposa de zona d'aparcament
 • Pel que fa a l'accés per a persones amb mobilitat reduïda, encara que la superfície de l'entorn sigui una mica abrupta, dins de Mas de Melons es disposa d'un ascensor per pujar a la planta de dalt. Per accedir a l'exposició interior també hi ha una rampa.
 1. Ruta guiada per les construccions de pedra seca de Torrebesses
Les construccions de pedra seca són un element característic del Baix Segrià i Les Garrigues. La seua principal característica és que en la seua tècnica no s’empra morter o lligam de pasta unida, sinó que l’estabilitat s’obté a partir de l’encaix dels blocs o amb arena. Torrebesses compta amb un gran patrimoni de construccions de pedra seca, hi trobem marges, masos, cabanes de volta, pous, sèquies, aljubs i el molí del Bep del Canut.
La ruta guiada inclou la visita al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i el guiatge per conèixer el paisatge de la zona i observar les diferents tipologies de construccions de pedra seca. Es poden fer dues rutes:
Ruta curta.
 • 4-5 km
 • Durada: 2h i mitja
Ruta llarga
 • 11 km
 • Durada: 4 hores i mitja.
 • Estacionalitat: Tot l’any 
 • Aparcament: Sí. Al primer tram de les rutes.
 • Adaptat a mobilitat reduïda: No
 • S’apliquen descomptes per a grups, i persones titulars del Carnet Jove, Carnet de Família Nombrosa i Carnet del Club d'Amics de Lleida.
 • Preu: 5 €
Reserva prèvia: a través d'un formulari web a www.turismetorrebesses.com, per correu electrònic a centrepedraseca@gmail.com, per telèfon i WhatsApp al 646 322 000
+ INFORMACIÒ Centre d’interpretació de les Pintures Rupestres de la Roca dels Moros

Camí del Cogul a l’Albagés, km. 1
25252 El Cogul, Lleida
Informació i reserves: 672 445 990 i reservescogul.acdpc@gencat.cat
http://patrimoni.gencat.cat/ca/col·lecció/roca-dels-moros
També a anna@gito.cat per l’experiència Roca dels Moros + Tast d’oli
De l’1 de setembre al 30 de juny: de dijous a dissabte de 10 a 13h i i de 15 a 17h. Diumenges i festius de 10 a 14:30h.
De l’1 de juliol al 31 d’agost: de dimarts a diumenge de 10 a 13h i de 15 a 18h.
Tancat dilluns no festius, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Cooperativa Oli Rupestre del Cogul

C/Vileta, 52
25152 El Cogul, Lleida
Informació: 973 120 372 i 692 603 003
www.olirupestredelcogul.cat i info@olirupestredelcogul.cat
De dilluns a divendres de 9 a 13h i de 16 a 20h.

Punt informatiu de Mas de Melons

Les Afores, s/n
25154 Castelldans, Lleida
Coordenades: 41.4868333 0.70675
Horari: caps de setmana i festius de 9 a 14h.
Més informació: Subsecció de la biodiversitat
935 674 200
secans.tes@gencat.cat
 
Centre d’Interpretació de la Pedra Seca
Plaça Vileta, 9-11
25176 Torrebesses, Lleida
646 322 000
centrepedraseca@gmail.com
www.turismetorrebesses.com/cips