UA-138875339
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación del usuario. Si continuas navegando consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí Más información Aceptar

TASTET DE FORMATGES ARTESANS DEL PALLARS

PALLARS SOBIRÀ / PN de l'Alt Pirineu
L'EXPERIÈNCIA Sent el sabor del Pirineu. Vine a tastar els formatges del Pallars Sobirà. El Pallars Sobirà és una comarca de muntanya on tradicionalment s’ha viscut d’una economia de subsistència. Aquests dos fets, muntanya i autoabastiment han condicionat una gastronomia tradicional. Això no ha estat impediment perquè aquesta riquesa gastronòmica hagi anat passant de generació en generació fins als nostres dies. Un bon exemple n’és la importància dels formatges en aquest territori. Formatges artesans i en conseqüència de produccions limitades, encara que això no ha estat problema per posicionar-se a la llista de productes de qualitat del mercat agroalimentari.

Anys enrere pràcticament hi havia ovelles a cada casa i de la llet se’n feia formatge quan arribava el mes de juny, abans que les ovelles marxessin a la muntanya. Avui dia queden menys ramats. Malgrat això, són molts els artesans agroalimentaris del territori que han començat a elaborar formatges d’ovella, cabra i vaca.
A TENIR EN COMPTE Dificultat: Baixa
Durada: Entre 3 i 4 hores
Idiomes: Català, castellà
Material: No determinat
Temporada: Tot l’any
Punts de sortida: Pallars Sobirà
QUÈ HI PUC FER? La visita a algunes de les formatgeries del territori completarà sens dubte una degustació d’aquest producte tan artesà i alhora tan suculent. Els diferents productors obren les portes dels seus obradors, per mostrar-nos com fan aquest producte tan preuat.

Pràcticament a totes les formatgeries s’hi elabora una àmplia gamma de formatges: des de formatge curat, semicurat, tendre, mató, formatge per untar, tupí... En alguns casos s’elaboren també altres productes derivats de la llet com per exemple el iogurt.

També, per tal de satisfer els paladars més exquisits, els productors han començat a elaborar formatge amb diferents gustos: formatge fumat, en oli, amb herbes aromàtiques de la zona.... El més difícil serà triar.

L’elaboració d’aquests productes es fa pràcticament seguint el mètode tradicional i utilitzant la llet crua i sencera d’animals alimentats amb herba de prats d’alta muntanya. En algunes visites organitzades és possible visitar aquests paratges on lliure i tranquil·lament hi mengen aquests animals. En altres casos podràs visitar la granja on coneixeràs també tot el procés de munyiment d’on surt la llet per elaborar aquests exquisits formatges.

Els productes aconseguits en aquestes formatgeries són de tan bona qualitat que en molts casos es poden trobar a restaurants i tendes gourmet.
+ INFORMACIÓ Oficina Comarcal de turisme del Pallars Sobirà
Consell Comarcal del Pallars Sobirà
Camí de la Cabanera, s/n • 25560 Sort
Tel.: 973 62 10 02
turisme@pallarssobira.cat
www.turisme.pallarssobira.cat

Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu
Carrer Major, 42 • 25580 Esterri d’Àneu
Tel.: 973 62 65 68 - 973 62 63 45
www.vallsdaneu.org
ALTRES PROPOSTES La natura de les Valls d’Àneu a l’Ecomuseu
Vine a l’Ecomuseu a realitzar infinitat d’activitats per conèixer la natura del teu entorn.

BTT a la Vall de Bonabé
Ruta en BTT des de Baqueira Beret fins a Esterri d’Àneu apta per fer amb nens.

Camins de llibertat
Coneix els espais de memòria de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial.

La pesca de la truita i la seva producció
Descobreix i pesca als rius del Parc Natural de l’Alt Pirineu.