Cada estiu, des de qualsevol punt del planeta es poden veure els Perseids, coneguts popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç. Es tracta d’un dels fenòmens astronòmics més espectaculars de l’any i, ves per on, Catalunya està ple de llocs on observar aquesta pluja d’estels i gaudir de l’espectacle! Només cal allunyar-se dels nuclis urbans i la contaminació lumínica. En aquest post us descobrim 4 llocs des d’on veure la pluja d’estels d’agost.

Observatori astronòmic de les Valls d’Àneu

A les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà) s’hi troba MónNatura Pirineus, un observatori amb unes vistes d’una singularitat espectacular gràcies a la seva ubicació estratègica i l’absència de contaminació lumínica i atmosfèrica. A més, compta amb unes instal·lacions úniques que us permetran descobrir el cel pirinenc i observar la pluja d’estels d’agost. A Món Natura Pirineus s’organitzen diverses activitats relacionades amb l’univers, com Viatjar per les galàxies, que consta d’una sessió didàctica interior d’uns 45 minuts i, seguidament, una d’exterior d’una hora aproximadament, sota el cel d’estiu estrellat.

A les Valls d’Àneu també hi treballa Obaga activitats, una altra empresa que organitza activitats astronòmiques en punts amb certificació de destinació i reserva Starlight i proposa zones òptimes per veure la pluja d’estels d’agost. En algunes ocasions acompanya l’observació de telescopi amb un tast de licors de la zona. Obaga activitats, doncs, no només us farà viure una experiència astronòmica única, sinó també gastronòmica. 

Parc astronòmic Muntanyes de Prades

A Prades (Baix Camp) hi ha el Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades (CAMP), un observatori astrofísic ubicat al Pla de la Guàrdia. La qualitat del cel de les Muntanyes de Prades i el Montsant ha merescut la certificació per part de la Generalitat de Catalunya com a Espai de Medi Nocturn Protegit i de destinació turística Starlight. A més, cal destacar que aquest any el Parc Astronòmic estrena dos nous espectacles innovadors: KOSMOS (un tribut a la mítica sèrie Cosmos) i SELENE (un viatge a la Lluna ple de sorpreses i aventures) que no us podeu perdre!

Centre astronòmic del Pedraforca

Saldes (Berguedà) també és un lloc perfecte on observar la pluja d’estels d’agost, ja que té un cel nocturn de gran qualitat. Amb Cuiol Nature podreu gaudir d’una experiència integradora de descoberta dels Pirineus al Centre astronòmic del Pedraforca gràcies als seus dos telescopis (un d’astrònomic i l’altre de solar), i també gràcies al planetari digital de darrera generació, a través del qual podreu fer un viatge virtual per l’univers. Evidentment, també tindreu l’oportunitat de veure les famoses llàgrimes de Sant Llorenç en directe i sense cap mena d’interrupció lumínica

Altres indrets del Berguedà des d’on observar la pluja d’estrelles és la Palomera (poble medieval de Saldes), el refugi d’Ensija i, per descomptat, els miradors de l’Espà i de Gresolet.

Parc Astronòmic del Montsec

I acabem aquest post de llocs on veure els Perseids d’agost viatjant fins a Àger (la Noguera), on hi ha el Parc Astronòmic del Montsec i on podreu viure diverses experiències astronòmiques de la mà de l’empresa Tu i Lleida S.L

El Parc Astronòmic del Montsec (la Noguera), al Prepirineu català, és un dels llocs estrella (mai millor dit!) de Catalunya per enamorar-vos del cel nocturn i observar la pluja d’estels d’agost. Però no només l'Observatori, sinó tota la serra del Montsec, ja que està certificada com a reserva i destinació turística Starlight. Per tant, el Montsec és un dels indrets més privilegiats del món per a l’observació de la pluja d’estels i descobrir l’univers.

Celístia Pirineus és una empresa dedicada a l’astroturisme que neix amb l’objectiu d’apropar a tot el públic les emocions que produeix l’observació del cel. Els seus astrònoms us acompanyaran en aquesta experiència astronòmica i us explicaran a partir d’imatges espectaculars, el cel i totes les seves curiositats. Després, ho podreu experimentar en directe per mitjà de l’observació a ull nu o amb telescopi!

A Àger, també hi ha Univers Quark, una empresa de divulgació d’astronomia nascuda fa 20 anys que compta amb un observatori propi i telescopis de gran qualitat a través dels quals podreu gaudir d’un cel nocturn atapeït d'estrelles i planetes. I si esteu al cas, un munt d’estels fugaços!

I és que com diuen els companys d’Univers Quark: “ni les millors imatges que podem trobar a internet o als llibres de text no poden substituir l’emoció d’una observació en viu”.

Si aquest estiu voleu veure les llàgrimes de Sant Llorenç, ja teniu quatre llocs des d’on fer-ho!

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.