Heu sentit a parlar mai del llenguatge secret de la natura? És aquella manera que té de connectar amb nosaltres en silenci, de sorprendre’ns amb la seva tendresa; és la capacitat que té de fer-nos feliços observant una vall des de dalt del cim, de fer-nos patir en veure un ocell que arrenca el vol per primera vegada, de qüestionar-nos què hi fem, tan petits, en un entorn natural tan immens. Els espais rurals de Catalunya són un llibre obert de saviesa, un ampli catàleg d’activitats a la natura que cal saber fer amb respecte cap al medi ambient i pendents de cap altra circumstància que no sigui el ritme natural de la naturalesa. Us animem a descobrir-ne les seves singularitats amb un gran ventall d’activitats, sempre participatives i amb les quals aprendreu, gaudireu i us emportareu unes experiències que, abans d’encetar-les, no sabrem del cert fins on ens portaran. I si resulta que és el vostre dia de sort? Doncs som-hi!
Començarem amb activitats que ens aproparan als animals, i per fer-ho d’una manera ben original anirem fins al Baix Pallars, a Rialp, on coneixereu a la Lina, una artesana de l’obrador Xisqueta que us introduirà al món de la llana. Podreu provar què tal se us dona això de filar, i fer una immersió al màgic món dels tints naturals.
Una altra experiència que us deixarà incrèduls per la seva intensitat... és la descoberta feréstega per la reserva natural de caça de Boumort. Us hi espera una espectacular observació de cérvols i grans rapinyaires, en una sortida amb vehicles tot terreny i en què se us deixarà tot el material necessari per a veure aquests animals en estat salvatge. Depenent del dia veurem cérvols, cabirols, isards, petits carnívors, trencalòs, voltor negre, àguila reial... Sempre en el seu hàbitat natural i seguint el seu ritme. En aquest terreny manen ells, nosaltres som uns simples i privilegiats espectadors.
A l’àrea del Segrià també hi trobem experiències de natura molt vivencials, com l’anellament d’aus a l’Aiguabarreig Segre-Cinca-Ebre, que ens acostarà als seus valors naturals i a conèixer de més a prop aquests simpàtics exemplars d’ocells que sovint veiem volar però dels qui segurament no reconeixem ni l’espècie. I és clar, qui coneix, respecta; qui respecta té cura i qui té cura, conserva. No en parlem més doncs!
I en aquesta mateixa zona també us proposem una divertida activitat de construir tallers de refugis per la fauna. Basat en el concepte de les 6R (reciclar, reduir, reutilitzar, recuperar, reparar i repensar), amb fustes procedents de vells palets fareu el procés creatiu de convertir-les en refugis i menjadores per a diferents espècies d’animals.
També per a fer amb tota la família, valoreu una interessant passejada guiada pel centre de fauna dels Pirineus de Son, al Pallars Sobirà, per conèixer algunes de les espècies d’animals més emblemàtiques de la zona com el trencalòs o el linx ibèric. Als més menuts els quedarà gravat per sempre!
Una altra iniciativa de recuperació de la fauna que també heu de conèixer és al Montsià, on el Projecte Noctua es centra en les espècies de rapinyaires nocturns de Catalunya. Aquestes espectaculars aus, que no poden tornar al seu hàbitat natural, són una excel·lent eina d’educació ambiental, i la seva presència de tan a prop us deixarà bocabadats.
Com sabeu, tot caminant sempre s’hi surt guanyant. Es descobreixen llocs sorprenents, es coneix a gent interessant i sempre s’aprèn alguna cosa. Amb el trekking Muntanyes de Llibertat, que transcorre per l’Alt Pirineu, reconstruireu un capítol de la nostra història rememorant la fugida pels colls dels Pirineus de milers de jueus que evitaven l’holocaust. La càrrega dramàtica de la ruta contrasta amb la bellesa de boscos i prats alpins, refugi de paisatges meravellosos.
Al Pallars Sobirà una altra excursió en família que us recomanem és a la Vall de Monastero, fent camí acompanyats d’un guia dinamitzador que us explicarà les seves llegendes i us farà descobrir passarel·les de fusta i aiguamolls vall enllà. És una activitat de dificultat baixa, per caminar, aprendre i gaudir amb els més menuts.
Saltem de comarca, fins a la Pobla de Segur, on us hi espera un tresor per descobrir. Sí sí, ho heu llegit bé, a la recerca d’un tresor de manera participativa i amb tota la família, a través d’orientació per una zona muntanyosa. Hi ha diferents nivells de dificultat i durada segons les vostres capacitats d’exploradors.
I si compteu amb més dies per viure aventures en família pel Pallars Sobirà, preneu nota perquè el catàleg és extens: podeu escollir entre excursió amb 4x4 pel Aigüestortes i Sant Maurici, un circuit al parc acrobàtic de Rialp, sortides d’iniciació a cavall, ràfting al Noguera Pallaresa, descens de barrancs, tast de productes locals, visites culturals teatralitzades... en podeu escollir una, dues... o totes! Us faran propostes per a passar-hi entre dos i cinc dies, amb allotjament o sense i amb múltiples combinacions d’activitats.
I al Port del Comte podeu viure un gran dia d’aventures en família al parc d’aventura amb un nou circuit de tirolines, amb un salt final de 150 metres. Hi ha circuits per a totes les edats.
D’activitats de connexió amb la natura n’hi ha arreu del territori. Al Delta de l’Ebre hi podeu fer el vostre bateig de submarinisme, amb part teòrica i pràctica, i del qual en sortireu il·lustrats amb un bon reportatge de foto i vídeo.
I al Gironès, els més petits de casa podran gaudir de les passejades amb poni per un entorn natural privilegiat. Ep, passejada i tenir cura dels ponis, és clar, que després de la sortida estaran encantats que els raspalleu i pentineu.
Ja sabeu que els espais rurals de Catalunya són també un llibre obert de saviesa culinària, una tradició ancestral que relaciona la terra i els seus atributs amb uns plats tradicionals deliciosos. I per aprofundir en les arrels de la cuina catalana assaborint els regals de la natura us proposem activitats irresistibles com el taller de cuina amb producte local i de temporada de la Garrotxa. Hi entrareu a través de tallers personalitzats i jocs culinaris, adaptats a tot tipus de celebracions.
Al Pallars Sobirà, també podeu conèixer en primera persona com s’elaboren els formatges a Altron, amb la visita guiada a la formatgeria on també aprendreu com es feien tradicionalment aquestes peces tan valorades de la nostra cuina, i els secrets de la seva conservació, en un paratge amb les espectaculars vistes de la Vall d’Àssua.
I encara més propostes gastronòmiques: a Jorba, a l’Anoia, hi farem una descoberta de les plantes silvestres comestibles, seguida d’un taller de cuina amb la seva corresponent degustació. Us sorprendrà el que es pot arribar a fer amb les herbes que trobem al bosc durant tot l’any!
I al Montsec, farem un taller de melmelada amb productes naturals. En funció de l’època en què ens trobem la natura ens oferirà raïm, carbassó, cogombre, poma... Sigui com sigui, aprendreu la tècnica de la confitura i us acabareu llepant els dits!