Els espais rurals de Catalunya són al podi de les millors destinacions gràcies, en bona part, a la gastronomia que els distingeix. Cada poble dels Pirineus catalans té en la seva definició algun plat associat, desenvolupat al llarg dels anys a les seves cuines i portat avui a les taules dels restaurant convertits en autèntiques experiències gastronòmiques. Basades en la saviesa d’un ampli patrimoni culinari en productes exclusius i de proximitat, gaudint d’aquestes experiències contribuïu a dinamitzar les regions rurals mentre connecteu amb la cultura local de la manera més gustosa.

Us convidem a degustar el territori des del seus orígens gastronòmics i fins a les més modernes adaptacions dels seus productes. I començarem amb una activitat que ens porta a l’origen, a la més antiga expressió alimentària que serien les plantes silvestres que podem trobar a la zona de Bellmunt-Almenara. Es tracta d’una sortida guiada per descobrir els usos culinaris d’aquestes plantes, per acabar amb una degustació de productes silvestres. L’activitat es centra a l’entorn natural del poble de Jorba, i coneixereu les propietats de la multitud de plantes que hi trobareu en funció de l’època de l’any, així com les possibilitats de maridatge que ofereixen, per tal que vosaltres també sigueu capaços de cuinar-les a casa.

Una experiència similar de cuina silvestre també la descobrireu a prop de Poblet, on us endinsareu en el món de plantes espontànies comestibles i us sorprendreu amb les seves múltiples possibilitats a la cuina. Es tracta d’un taller pràctic, començant per identificar i aprendre a collir les plantes, i a continuació elaborareu tres o quatre plats que, evidentment, podreu degustar per apreciar els sabors amagats de les mal anomenades herbes de marge.

Ben a prop, a Secans de Beliana-Preixana, també us hi oferim un tast i maridatge comentat de productes de la terra. Coneixereu de primera mà com s’organitza una cooperativa alimentària basada en els productes locals, i que fomenta la vida a les comunitats rurals. La passejada per la natura inclou un tast i maridatge comentat de productes de la terra, i segons la temporada es combinen els productes silvestres amb els d'altres productes genuïns de la zona.

El producte local i de temporada ha destacat sempre a la cuina catalana, i a la Garrotxa us ofereixen una fórmula òptima per a conèixer les possibilitats que tenim a la cuina a cada època de l’any. Des de nous sabors fins als records de la cuina més tradicional, i podreu descobrir-los al final de l’activitat o si ho preferiu el taller es pot organitzar a casa vostra.

I també a la Vall d’Aran teniu la possibilitat d’entrar a casa dels mateixos productors d’embotits, mel, licors, formatges, dolços...  Una ruta degustativa de productes aranesos que us permetrà conèixer les interioritats d’aquestes famílies que mantenen el llegat gastronòmic de la zona.

De les moltes experiències gastronòmiques que trobareu als espais rurals catalans no podem oblidar-ne una que es centra en el raïm i la producció de vi, un dels segells identitaris més emblemàtics de la regió. Què us sembla si aquesta la fem amb bicicleta elèctrica? Pedalarem entre vinyes centenàries per la Noguera, en una ruta amb sortida i arribada al Monestir de les Avellanes i que inclou un tast de vins i tast final de productes de proximitat.

I acabarem aquesta ruta de propostes gastronòmiques al Delta de l’Ebre, amb un passeig per la història del món de l’olivera i de l’oli. Una experiència 100% oleoturisme, descobrint el conjunt més antic i nombrós d’oliveres mil·lenàries de la península ibèrica. Sereu testimonis de com ha evolucionat la tècnica d’obtenció de l’oli d’oliva al llarg del temps i, és clar, acabarem la visita amb un tast dels olis de collita pròpia.

I sense marxar de la zona, l’altra gran producte gastronòmic de la zona: l’arròs del Delta. Per completar la vostra descoberta a través del paladar no podem deixar de banda aquest producte original de la zona, amb la descoberta de tots els moments vitals del conreu de l’arròs.

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.