Les característiques geogràfiques i la climatologia de Catalunya permeten que hi hagi una gran diversitat de varietats d’espècies de fauna autòctona. Tot i que pot semblar complicat veure animals salvatges a Catalunya, no ho és tant com sembla; només cal saber on anar. En aquest post us estalviem la feina i recollim els millors llocs per veure animals salvatges a Catalunya.

L’observació i la fotografia de la fauna és una activitat apassionant que us recomanem viure amb amics o família. Abans de començar amb el llistat dels millors llocs per veure animals salvatges a Catalunya, ens sembla interessant recordar alguns dels mamífers més representatius i comuns que us podeu trobar als boscos de Catalunya: el gall fer, cabirols, cérvols, isards, daines, llúdrigues, guineus i llebres. Però també abunden les aus rapinyaires, en especial el trencalòs o el voltor comú.  

Si continueu llegint, descobrireu l’hàbitat de tots aquests protagonistes. Això sí, quan els visiteu a casa seva, a la natura, feu-ho sempre de forma sigil·losa i amb prudència!

El Pallars Jussà

Comencem per una comarca pirinenca amb una gran extensió de muntanya i on la natura deixa empremta: el Pallars Jussà. La seva geolocalització, amb boscos, prats i cingleres, és perfecta per observar cérvols i grans rapinyaires. Si voleu contemplar la natura feréstega i l’ecosistema de Boumort, us aconsellem que busqueu la companyia Salvatgines especialitzats en fauna salvatge; amb ells segur que ho aconseguiu! Podreu observar la fauna de l’alta muntanya i amb l’ajuda de prismàtics i telescopis conèixer els animals més emblemàtics d’aquesta comarca.

Però això no és tot! Durant la tardor, a la Serra de Boumort és típic escoltar-hi la brama del cérvol, un so que emeten els mascles en època de zel i que és un autèntic espectacle. Tant l’empresa Salvatgines, com els nostres amics i amigues de Rutes Pirineus s’encarregaran que pugueu viure aquesta experiència! 

El Pallars Sobirà

En el bonic paratge de les Valls d’Àneu es troba MónNatura Pirineus, un centre de natura de la Fundació Catalunya La Pedrera que ofereix estades i activitats amb l'objectiu d'apropar els visitants a la natura i descobrir l'essència dels Pirineus. A més, compta amb un centre de fauna, on podreu conèixer algunes de les espècies d’animals més emblemàtiques dels Pirineus com el trencalòs o el linx. 

Solsonès

Si us desplaceu fins al Solsonès hi trobareu el Zoo del Pirineu, un refugi de fauna salvatge on acullen els animals maltractats o ferits. Un cop curats, els tornen de nou al seu hàbitat natural, però si això no és possible, els donen una nova llar al refugi. Visitar aquest refugi us permetrà viure una experiència inoblidable, paraula! 

Algunes de les activitats que podeu fer al Zoo del Pirineu són: espectacle amb aus rapinyaires o el Toca-Toca, on podreu acariciar i alimentar nou animals salvatges domesticats.

Alt Urgell

En mig d’un conjunt de valls s’aixeca l’Alt Urgell, una comarca lleidatana amb valors naturals rics i variats. Amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Muntanya d’Alinyà, estarem d’acord que és un territori privilegiat per gaudir de l’entorn natural i el paisatge. 

La Muntanya d'Alinyà destaca per les seves grans poblacions d’isards. Des d’Aubèrria organitzen excursions per poder-los observar i descobrir l’Alinyà més salvatge. Si, en canvi, us agraden més les aus i teniu ganes de conèixer com es comporten, aneu al mirador de Turó Galliner, l'únic mirador de Catalunya fet amb la finalitat de veure rapinyaires migradors. I si sou fans dels voltors, aneu directament al mirador de Voltors. Ambdues són excursions interpretatives per la Muntanya d’Alinyà molt interessants!

Segrià

Per últim, us recomanem viatjar fins al Segrià per gaudir de la fauna d’una altra manera. Amb els companys i companyes d’Ornithos podreu fer tallers, excursions i formacions que us endinsaran encara més al món animal. La primera que us recomanem és el taller de refugis de fauna, on podreu construir refugis/menjadores per a diferents espècies d’animals. A més, es tracta d’un taller basat en el concepte de les “6R” (Reciclar, Reduir, Reutilitzar, Recuperar, Reparar i Repensar).

La segona activitat que us volem recomanar és participar en una de les sortides guiades de descoberta del Patrimoni Natural de l'Aiguabarreig Segre-Cinca-Ebre, des d’on es poden observar les aus que es troben en els espais naturals de Ponent. Ah, i si a més us interessa l’ornitologia, us podeu apuntar a un curs específic de formació d’ornitòlegs i anelladors! 

 

I fins aquí el nostre llistat dels millors llocs per veure animals salvatges a Catalunya. Quins coneixeu? A quin us ve de gust anar? Deixeu-nos un comentari o compartiu aquest article a les vostres xarxes socials!

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.