Els Pirineus de Catalunya són guardians d’un extens llegat cultural, herència dels nostres avantpassats, que adoptaren unes tradicions i costums que van evolucionar fins a convertir-se en un patrimoni únic i meravellós. Construccions, disciplines artístiques, artesania, activitats productives, celebracions... tot un paisatge cultural i un ventall de comunitats molt actives que us permetrà entendre com s’ha arribat fins l’actual composició d’aquests espais rurals de Catalunya.

Al territori comptem amb diferents empreses que us ofereixen la possibilitat de descobrir-los amb atractives activitats culturals en família o amb amics, i que us endinsaran en la tradició i la història dels nostres pobles.

Mirar el cel i comprendre què ens envolta ha estat una inquietud des de temps immemorials. Avui dia, gràcies a la tecnologia i als amplis coneixements, podeu gaudir d’experiències molt gratificants, com la visita astronòmica al Montsec, un paquet de dos dies amb una classe magistral de contemplació d’estrelles, i possibilitat de visitar la Cova dels Vilars, amb pintures rupestres que són Patrimoni de la Humanitat. I si us interessen les històries mitològiques relacionades amb les constel·lacions més populars, a Secans de la Noguera us hi ofereixen un taller d'observació de l'Univers, en un indret net de contaminació lumínica i òptim per observar-hi el cel nocturn.

També podem fer una observació astronòmica amb telescopi i tast de licors pirinencs a les Valls d’Àneu, on comptarem amb l’ajuda d’un telescopi catadiòptric per a identificar detalls amagats del sistema solar, mentre remullem la boca fent un tast dels millors licors artesanals de la zona.

I a la zona d’aiguabarreig del Segre i el Cinca també hi podem ampliar coneixements, amb un taller d'energia solar i observació del sol amb telescopis

Cel a banda, un dels motius pels quals les muntanyes pirinenques són genuïnes és per la gran quantitat d’esglésies romàniques que hi ha escampades per tot el territori. Un llegat fascinant que podeu conèixer a través de la Ruta Romànica pirinenca, que us permetrà descobrir les més emblemàtiques esglésies del Pirineu Central (Aran, Ribagorces, Pallars i Comenge), agermanades als dos costats de l´antiga frontera.

I un altre vestigi cultural molt arrelat a aquestes muntanyes és la tradició minera, que durant segles ha sigut motor econòmic de pobles i valls senceres. Per a descobrir els trets més singulars d’aquest territori miner us oferim dues opcions: una més aventurera, a les Mines de Liat, per conèixer com es feia el transport del mineral que se n’extreia, les torretes que encara segueixen dempeus, els edificis miners, els pous verticals, etc. I una altra més familiar, a les mines Victòria, una proposta més curta per conèixer les particularitats de l’ofici dins d’una mina i per posar-vos a la pell dels obrers.

Anem ara cap al Delta de l’Ebre, on el patrimoni cultural d’aquest singular territori ressalta amb força el caràcter tradicional dels seus habitants. Us proposem una divertida immersió a la cultura deltaica, amb demostracions de pesca tradicional, jocs populars i tallers vinculats al cultiu de l’arròs.  O si ho preferiu, podeu conèixer la rica varietat ecosistèmica de la regió amb el Safari Ecocultural pel Delta de l’Ebre, que a partir d’una original dinàmica us permetrà descobrir la seva riquesa ornitològica i els sabers de la seva gent.  

Heu fet mai turisme eqüestre? Acompanyeu-nos! Tornem cap a les muntanyes, que tradicionalment han estat lloc de pas de contrabandistes i exiliats, un territori que encara amaga històries dramàtiques i episodis èpics que podeu conèixer amb la descoberta del Pirineu per la Ruta dels Contrabandistes. Aquesta activitat us la proposem a cavall, una setmana per la Vall de Camprodon per gaudir del trot mentre descobriu itineraris naturals carregats d’història, poblets amb encant i una gastronomia típica de la vall.

També podem resseguir les passes dels Perseguits i salvats, les milers de persones que travessaren el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis durant la II Guerra Mundial. Trobareu fins a cinc rutes diferents, a peu o en vehicle tot terreny, per les Valls d’Àneu, la Vall de Cardós i la Vall Farrera, per camins transfronterers convertits en itineraris culturals i memorials, que avui difonen el paper d'aquest territori com a lloc de fugida a través dels ports de muntanya.

I pels interessats en conèixer els atributs de la vida monàstica no desaprofiteu la visita guiada al Monestir de les Avellanes, que us permetrà introduir-vos en un impressionant abadia carregada de valors històrics i culturals, que encara preserva una part del seu conjunt monumental que ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

I acabarem a la serra del Cadí, on la Ruta Autoguiada L'Altra Cara de la Forca us endinsarà cap a la Vall de la Vansa, on gaudireu intensament de petits pobles de muntanya i la seva gent, que mantenen encara viva la conservació del patrimoni rural i cultural de la seva vall. El pas de la cara nord del Cadí, a la Cerdanya, cap a la vessant berguedana amb l’imponent Pedraforca és una experiència que cal viure en primera persona per comprendre com la vida i l’evolució de la cultura d’aquest territori han anat sempre agafades de la mà.

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.