Mai és tard per aprendre... i amb la gran varietat de cursos i tallers a la natura  que teniu al vostre abast, podeu enriquir els vostres coneixements del medi natural d’una manera privilegiada. No es tracta de ser uns setciències sinó d’entusiasmar-se aprenent d’una manera pràctica i gairebé personalitzada, amb guies experts en ornitologia, astronomia, apicultura, botànica... que us portaran fins als indrets més inversemblants, autèntics tresors de la natura que no trobaríeu pel vostre compte i que us permetran sentir-vos en sintonia amb el medi natural que ens envolta.

Ja sabeu que el Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya, i que acull un espai únic de riquesa natural, amb una gran varietat d’aus aquàtiques. Cada any, fotògrafs i aficionats als ocells d’arreu del món venen fins aquí per gaudir d’aquest espectacle natural. Per anar una mica més enllà us proposem l’activitat de descoberta de les aus del Delta de l'Ebre, que ens permetrà familiaritzar-nos amb espècies com el bernat pescaire, el martinet blanc, la gamba roja, el flamenc, diferents espècies d’ànecs... I una altra activitat sorprenent que us permetrà acostar-vos com mai al coneixement d’aquest món és l’anellament científic d'ocells.

Fins i tot podreu agafar amb les vostres pròpies mans espècies que no sabíeu ni que existien! I al mateix temps, amb el Projecte Noctua coneixereu uns curiosos rapinyaries nocturns, que han estat cuidats en centres de recuperació de fauna salvatge, i que tenen moltes coses a dir-vos sobre els valors de l’educació ambiental.

Quedem-nos encara al Delta de l’Ebre, i no desaprofiteu l’ocasió per fer un recorregut pel món de les abelles a través de diversos espais educatius. Les noves tecnologies us permetran aprofundir de manera interactiva i didàctica en el món de l'apicultura, i equipats com autèntics apicultors anireu fins als panells de mel per aprendre els secrets d’aquest ofici ancestral.

Anem ara fins a la zona de la Garrotxa, amb l’original proposta de conèixer els misteris d’un volcà totalment a cegues. El relat del guia us ajudarà en aquest recorregut de sensacions, que conclou amb una passejada, ara ja amb els cinc sentits, per la zona del volcà del Croscat.

En aquest mateix paratge natural també podeu descobrir la profunda vall de Sadernes, amb la riera de Sant Aniol d’Aguja i l’espectacular salt de la Núvia, fins arribar a Sant Martí de Talaixà. Quedareu fascinats per la frondositat d’un paisatge pre-pirinenc amarat de llegendes.

Un altre espai natural que us ofereix múltiples tallers i cursos a la natura és el Cadí-Moixeró. A la Fundació Zoo dels Pirineus us hi espera un espectacle amb aus rapinyaires que us sorprendrà. Les veureu fer vols acrobàtics i maniobres inversemblants que mai heu vist de tant a prop. I és clar, en una ubicació tan feréstega els voltors i les àguiles salvatges tot sovint interrompen l’espectacle, fent la vostra experiència encara més autèntica i inoblidable.

I pels més menuts, no us perdeu l’experiència mussols, una activitat per fer en grups reduïts i que us permetrà acaronar i alimentar aquestes simpàtiques aus nocturnes. 

I a la cara nord del Cadí, al fascinant mirador del turó Galliner, podreu observar les rapinyaires de pas. Un autèntic catàleg d’espècies migradores com l’aligot vesper, l'astoret, els milans, les àligues calçades i els xoriguers.

I si sou dels qui el majestuós vol dels voltors us atrapa, heu de tenir present l’excursió interpretativa a l'espai natura Muntanya d'Alinyà. Hi pujarem caminant, i des del mirador i gràcies a un canyet proper, podreu veure amb tot detall pels telescopis com s’alimenta aquesta espècie planejadora, tan amiga de les corrents càlides.

En aquest mateix espai també podeu gaudir d’una sortida de mig dia amb tot terreny per anar a veure isards, els qui podreu observar detingudament fent les seves cabrioles i corredisses per roquissars en el seu hàbitat natural.

Cal anar un xic més amunt, a l’Alt Pirineu, per a poder trobar-hi cérvols. Us ho podeu plantejar amb aquesta activitat d’observació de grans rapinyaires i cérvols. Uns guies especialitzats i ben motoritzats també us duran a la cerca de cabirols, trencalossos, voltors negres i àguiles daurades. Us deixaran telescopis i el material necessari per a gaudir, respectant el seu hàbitat, de l’elegància dels cérvols salvatges i d’una fauna salvatge que us deixarà empremta.

Fem un salt de serralades i anem ara fins al Ripollès, on muntant a cavall podreu descobrir el Pirineu per la Ruta dels Contrabandistes. La proposta és una setmana de turisme eqüestre per gaudir del trot i dels profunds paisatges del Pirineu i la Vall de Camprodon.

Reprenem el fascinant món de les rapinyaires, que gràcies a la riquesa paisatgística de Catalunya han trobat nombrosos indrets on fer-hi els seus nius. Al Montsec podreu gaudir de molt a prop de la rutina d’algunes espècies carronyaires com el trencalòs, el voltor o l’aufrany. En silenci, des dels observatoris de Canyet, equipats per a l’observació i ben integrats a l’entorn natural. I si us motiva captar amb la càmera aquestes aus salvatges, heu de tenir present l’experiència de fotografia de rapinyaires. Les empreses locals especialitzades us preparen estades des d’un matí fins a diversos dies amb tot a punt perquè només us hàgiu de dedicar a fotografiar espectaculars espècies des d’uns aguaits exclusius.

I si encara teniu la càmera a mà i els objectius preparats, anem fins a Secans de la Noguera per posar en pràctica la fotografia dels darrers ocells estèpics de Catalunya. I és que a la plana de Lleida també us hi organitzen estades a mida perquè us concentreu exclusivament a gaudir de la vostra afició. I podreu presumir tant com vulgueu de les vostres  increïbles fotografies de natura.

I a propet d’aquí, aprofiteu per conèixer la singularitat de les aus a l'Aiguabarreig Segre-Cinca-Ebre, amb l’activitat d’anellament d’ocells. És espectacular conèixer-los de prop, i veure com es relacionen amb aquest singular ecosistema que ens envolta en aquest espai natural. I ja que ens trobem en aquest espai tan preuat per l’observació d’animals salvatges, us recomanem el taller de refugis de fauna. Aprendrem com es pot arribar a transformar la fusta procedent de vells palets, i treballar-la per convertir-la en petits refugis i menjadores per a diferents espècies d’animals. Vosaltres gaudireu, i ells us ho agrairan.

Doncs ja ho sabeu. Ara que tenim la primavera en plena floració i la fauna en constant moviment vital, aprofiteu la diversitat de tallers i activitats en família per a gaudir-ho en primera persona. També hi trobareu altres fórmules com els vols en globus, barranquisme, vies ferrades, espeleologia o l’astrologia. Diferents disciplines per a diferents motivacions. Però totes elles, amb un denominador comú: us aproparan a la fauna i a la natura a la vostra manera. I això és un autèntic tresor.

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.