El descens de barrancs és un esport semiaquàtic que combina diferents disciplines i que consisteix a progressar pel curs alt d’un riu o torrent tot superant diferents obstacles com ràpels, salts o tobogans, fent ús de diferents tècniques i materials específics amb la finalitat de baixar de la forma més segura possible. 

Si us apassiona l’aventura, el barranquisme us ofereix la possibilitat de descobrir i viure experiències úniques entre roques, congosts estrets, cascades i tobogans d’aigua. Gràcies a les tècniques de progressió, podreu descobrir entorns naturals d’enorme bellesa i valor. L’estiu és una de les millors èpoques per practicar aquest esport, no obstant això, es pot dur a terme durant tot l’any.

A Catalunya hi ha diferents zones on practicar barranquisme. Tot seguit, us proposem alguns llocs, empreses i barrancs a través dels quals podreu aprendre o perfeccionar el vostre nivell de barranquisme.

Barranquisme a la Garrotxa

Situat a la Vall d'en Bas (La Garrotxa) i sota el Salt de Sallent (un salt d’aigua de 140m) hi ha el Gurn, un bonic barranc ideal per iniciar-se en el barranquisme i practicar-lo en família. 

És un riu perfecte per començar en el món del barranquisme i entrar en contacte amb la tècnica del ràpel, salts, tobogans i sifons (corrent d’aigua interior de gran força). Es pot fer a partir de 7 anys i com és un barranc dinàmic és possible fer-lo en grups grans.

Un altre barranc d’iniciació és el que es troba a Sadernes, a l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa. Aquesta és una bona opció per posar en pràctica la tècnica de ràpel i sobretot millorar la tècnica de salt (hi ha nombrosos salts d’entre 2 i 7 metres d’alçada). Amb els Guies Ama Dablam podreu seguir tot el recorregut amb seguretat i aprendre les tècniques bàsiques d’aquest esport. 

Barranquisme al Berguedà

El Berguedà és un territori ideal per practicar barranquisme, i trobareu rius per a tots els gustos i nivells. 

Algunes de les empreses que es dediquen al barranquisme al Berguedà són Relleus Gent de Muntanya i Cingles. Companyia de Guies de Muntanya del Berguedà. Amb ells podreu descobrir barrancs espectaculars, trobar el que més s’ajusta a vosaltres i endinsar-vos en un nou món i molt divertit. A continuació, us recomanem tres barrancs de diferents nivells per fer a la zona del Berguedà:

  1. Barranc dels Empedrats: Ubicat al Parc Natural del Cadí-Moixeró, el barranc dels Empedrats és possiblement el millor dels descensos possibles de la comarca del Berguedà, a més d’una opció perfecta per a la iniciació al barranquisme a Catalunya. Combina un entorn paisatgístic amb un descens ple d’obstacles: tobogans, salts, ràpels…

  2. El Forat Negre de Vallcebre: És un descens ideal per a les persones que tinguin un nivell baix - mig de barranquisme, ja que s’hi practica molt la tècnica de ràpel. També hi trobareu preciosos descensos de fins a 15 metres d’alçada i algun salt. A més, el temps d’activitat en relació amb el temps d’aproximació i retorn són molt equilibrats.

  3. El Pas de l’Escalell: Si ja heu fet alguns descensos de barrancs i voleu descobrir barrancs més llargs que us facin tenir els cinc sentits actius en tot moment, el Pas de l’Escalell us espera. Es tracta d’una escapada esportiva de primer nivell i la jornada més completa de barranquisme que podeu fer per la zona.

Barranquisme a la Terra Alta

L’empresa de turisme actiu Les Roques Natura us ofereix diferents opcions de barrancs a la zona dels Ports. Hi trobareu des del Canaletes, el barranc aquàtic més espectacular per iniciar-se en barranquisme, fins al barranc del Regatxo o el barranc de Cantavella, barrancs més tècnics i on els iniciats al barranquisme podran gaudir d’un descens increïble.

Per una banda, el barranc del Canaletes, situat dins del Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit, està ple de salts, tobogans i sifons. És un barranc molt aquàtic, ideal per a quan fa més calor. D’altra banda, el barranc de Cantavella, de nivell intermedi, és un barranc més sec, perfecte per temporades més fredes o persones que no els agrada l’aigua. És un barranc molt continu, ple de ràpels i amb formacions geològiques espectaculars. 

Barranquisme al Pallars Sobirà

Al Pallars Sobirà, meca de les activitats aquàtiques a Catalunya, s’hi troben les empreses Roc Roi, Ràfting Llavorsí i Turisnat Sort, totes elles líders en activitats d’aventura i oci. Amb les tres empreses podreu gaudir d’activitats de tota mena i baixades de nivell principiant a perfeccionament. Un exemple de descens per a principiants és el descens pel barranc de Berrós, a Llavorsí. L’aproximació d’aquest barranc és fàcil i curta. Durant el recorregut us anireu trobant amb obstacles com tobogans d'aigua, alguns als salts i piscines naturals excavades a la roca pel pas dels anys. I amb la companyia d’un guia professional podreu fer els descensos amb total seguretat.

Barranquisme al Ripollès

Finalment, acabem el nostre recorregut d’espais on practicar barranquisme a Catalunya a la comarca del Ripollès. Aquí, Altitud Extrem ofereix el descens de les Gorges del Núria integral, un barranc molt complet en què us haureu d’enfrontar a tobogans, salts vertiginosos, ràpels i aigua ben fresca. És un descens aquàtic de mitja dificultat tècnica amb moltes accions a realitzar i dividit en tres trams. Hi trobareu ràpels aquàtics de fins a 25 metres, passamans, diversos salts de fins a 11 metres d’alçada, tobogans de 14 metres de recorregut i alguns amb salt llançadora en el seu tram final, desgrimpades simples i trams rocosos amb fàcils escalades. Estareu envoltats de vegetació i passareu per gorgs on us podreu banyar. Amb el barranc de les Gorges del Núria Integral trobareu tot el que es pot esperar d’un gran descens!

Com heu pogut comprovar, Catalunya ofereix un gran nombre de rius i rierols on practicar barranquisme. Tot i que us hem proposat alguns dels millors barrancs per aprendre a fer barranquisme o perfeccionar la tècnica, no són els únics. A la pàgina web de les empreses que hem anat esmentant en trobareu d’altres. Si busqueu una aventura única, animeu-vos a practicar barranquisme!


 

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.