Catalunya té molt potencial per practicar ecoturisme, ja que disposa d’una gran varietat d’espais naturals protegits. Però, què és ben bé això de practicar l’ecoturisme? Des de Naturexperience l’entenem com aquell turisme responsable que fa servir la natura com a font de coneixement i experimentació. Per tant, no només és un escenari d’oci com el turisme de natura, sinó que el seu objectiu és anar a la natura a observar-la i conèixer-la, contribuint econòmicament a la població local i sense alterar el medi natural. 

Un dels espais on es practica més l’ecoturisme és als parcs naturals. Aquí us deixem algunes propostes ecoturístiques per fer a tres parcs naturals de Catalunya: el Parc Natural del Cadí Moixeró; el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Trobareu més informació de totes les propostes que us oferim en aquest post, al nostre portal web. 

Ecoturisme al Parc Natural del Cadí Moixeró

El Parc Natural del Cadí Moixeró, situat a cavall de les comarques del Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya, acull una gran biodiversitat i paisatges de gran bellesa natural.

Per començar, us recomanem descobrir els pobles que es troben als peus de les parets del Cadí: Cava, Ansovell, Querforadat i Arsèguel, quatre petits pobles de gran interès tant pel seu atractiu paisatgístic com per l’interès cultural. Coneguts per la seva imatge amb el teló de fons de la serra del Cadí, estan envoltats de multitud de senders i boscos de pi negre, pi roig, ginebrons, aurons i trèmols. La fauna més representativa que viu en aquests boscos i que potser tindreu sort de veure és el cabirol, l’isard, la marta, el gall fer i el picot negre, el llangardaix verd, la serp verda i groga, i el tritó dels Pirineus.

Una altra sortida ecoturística que no us podeu perdre per l’extrem més occidental del Parc és les terres vermelles del Cadí. Podreu gaudir d’un entorn privilegiat caminant per itineraris i senders com el GR 150 que dona tota la volta al parc natural i, juntament amb rutes temàtiques com la de l’Últim Càtar, us portaran a Coll de Creus (1.437 m) on passa el camí de Ferradura que va fins a la Seu d’Urgell. També hi ha la possibilitat de fer la ruta en BTT.  Aquesta travessa us permetrà descobrir el poble d’Adraén (1.434 m), un dels més alts de tot el Parc. 

I l'última proposta d’ecoturisme per la zona del Parc Natural del Cadí Moixeró és la descoberta del naixement del Llobregat, un dels rius més importants de Catalunya. La capçalera del Llobregat es troba a Castellar de n’Hug, un poble tradicionalment dedicat a la ramaderia ovina i on es pot visitar el Museu del Pastor.

Pels amants de la natura, és recomanable fer una parada al coll de la Creueta i el pla d’Anyella. També és interessant agafar el Tren del Ciment, que fa un recorregut per tota la vall fins al Museu del Ciment passant pels Jardins Artigues, o bé visitar la mina de petroli de Riutort, situada entre Guardiola de Berguedà i La Pobla de Lillet.

Trobareu més propostes per la zona del Parc Natural del Cadí Moixeró aquí.

Ecoturisme al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici

El Parc Nacional d'Aigüestortes i l'estany de Sant Maurici és l'únic parc nacional de Catalunya i centre d'un Espai Natural Protegit de grans dimensions. Té immensitats de llacs i senders per descobrir el paisatge d’alta muntanya. 

En primer lloc, us recomanem anar al mirador de l’estany de Sant Maurici i als estanys d’Amitges. És una excursió clàssica per conèixer dos dels grans elements naturals dels paisatges pirinencs: l’estany de Sant Maurici i els Encantats. Aquest és un itinerari ideal per tenir una visió general de l’alta conca del riu Escrita que permet gaudir d’un paisatge espectacular. Durant el recorregut passareu també per la cascada de Ratera, l’estany de Ratera, el mirador de l’estany i els estanys d’Amitges.

En segon lloc, l’itinerari de les Valls de la Bonaigua i Son és perfecte per descobrir frondosos boscos, cascades, estanys i miradors amb excel·lents panoràmiques del Parc. No us podeu perdre la cascada de Gerber, prop de l’ermita de la Mare de Déu de les Ares, el refugi bivac Mataró, des d’on podreu fer bones ascensions i travesses, i la Mata de València.

Finalment, us animem a fer la ruta de la Llúdriga, ja que us permetrà endinsar-vos pel sector ribagorçà d’accés al Parc i conèixer els ambients aquàtics on habita aquest animal protegit. Els estanys, les cascades, les zones humides, els boscos de coníferes, els prats alpins i les crestes esmolades són alguns dels protagonistes dels paisatges que trobareu. 

Més propostes per la zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici aquí.

Ecoturisme al Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és el més extens de Catalunya, representa el 55% del territori total del Pallars Sobirà i acull una gran varietat d'espècies protegides. Si les voleu conèixer, continueu llegint. 

La primera sortida ecoturística que us proposem fer és pel bosc de Virós, un extens espai forestal amb molts usos diferents. Aquest és un exemple de planificació on podreu veure com conviuen l’aprofitament de la fusta, el ramat, el turisme, la recol·lecció de bolets i la conservació del gall fer. Un passeig pels seus camins us permetrà descobrir la seva llarga història, des de l’època romana fins a la modernitat, molt vinculada a l’explotació del mineral de ferro i del carbó vegetal.

La Capçalera de la Vall de Ferrera és una altra parada obligada si voleu conèixer l’essència del Parc. Hi trobareu el Pla de Boet amb un paisatge únic de pastures i cascades d'aigües envoltades d’elevades muntanyes, la Pica d’Estats, l’element més emblemàtic i simbòlic del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i la resta de pics que superen els 3.000 metres: Sotllo, Pic Verdaguer, Punta Gabarró i Rodó de Canalbona.

I la darrera proposta d’ecoturisme al Parc Natural de l’Alt Pirineu és visitar la Vall de Tavascan, on es troben tots els elements del paisatge d’alta muntanya. A Tavascan podreu acostar-vos als estanys del Port de Tavascan i el de Mascarida, i d’altres com el de Mariola, Flamisella i els de la Gallina. Si preferiu fer rutes familiars o de llarga durada, les Bordes de Graus i el refugi de la Pleta del Prat són un bon punt de partida.

Trobareu més propostes per la zona del Parc Natural de l’Alt Pirineu aquí.

Fins aquí, algunes de les propostes ecoturístiques per fer a Catalunya que us recomanem. En podeu trobar moltes més i millor detallades aquí.

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.