La gastronomia és cultura i a Catalunya tenim la sort de posseir una de les millors ofertes del món de cuina mediterrània, la més saludable i capaç de fusionar textures, sabors i ingredients. Moltes vegades, però, ens trobem absorbits per la rutina i acabem menjant sempre el mateix. És per això que en aquest post del blog us deixem amb set tallers gastronòmics amb producte local per elaborar receptes molt nostres i que incorporen productes d’aquí. 

Per continuar llegint, no necessiteu eines ni ingredients especials, només ganes de cuinar i de conèixer plats elaborats amb producte local i de temporada. Agafeu paper i boli per no perdre-us cap detall!

 

Cuina amb producte local

El primer taller de cuina amb producte local i de temporada que us proposem és el que organitza En Ruta Girona, una empresa de turisme actiu de la Garrotxa. Aquesta activitat és molt útil per descobrir els productes que hi ha a cada temporada i aprofitar tots els seus beneficis per acabar elaborant receptes innovadores. Comparteixen els seus coneixements de cuina i ofereixen els productes més bons per preparar plats d’avantguarda o de cuina tradicional. És una experiència ideal per fer en família o amics, ja que s’adapten 100% a les necessitats de cada grup. Inclús es poden desplaçar fins a casa vostra per fer l’activitat desitjada!

Receptes amb plantes silvestres

La cuina silvestre a Catalunya s’està recuperant i cada vegada hi ha més persones interessades a conèixer les espècies i plantes comestibles del nostre país. Tant el Col·lectiu Eixarcolant com la Cooperativa Els Corremarges proposen activitats que vinculen les plantes silvestres del nostre entorn amb la gastronomia.

Els dos tallers gastronòmics amb producte local que us volem recomanar a continuació són:

  • Descobreix, cuina i tasta les plantes silvestres comestibles. Es tracta d’una sortida al camp a Jorba durant la qual podrem identificar i recollir espècies silvestres comestibles, seguit d’un taller de cuina silvestre. A través de les espècies recol·lectades i altres productes locals i de temporada, podreu elaborar diversos plats i, finalment, degustar-los. 

  • Taller de cuina silvestre on podreu descobrir el món de les plantes espontànies comestibles i aprendre les seves possibilitats a la cuina. Aquest taller pràctic comença amb una petita introducció per aprendre a identificar les plantes i acaba amb l’elaboració de tres o quatre platets. I al final, els podreu degustar, és clar! 

Són dos exemples de tallers gastronòmics que pretenen sensibilitzar a les persones sobre l’entorn vegetal més immediat.

Tallers gastronòmics amb mel

La mel és un producte natural, mil·lenari i versàtil que queda bé amb tota mena de plats, siguin freds, calents, salats o dolços. L’empresa Muria Centre d’Interpretació Apícola és experta en mel artesana, i si els visiteu podreu descobrir el món de l’apicultura amb els vostres propis ulls. A més, també ofereix tallers gastronòmics amb la mel com a producte estrella. Són activitats molt fàcils perquè els més petits puguin col·laborar-hi. Us deixem amb dues propostes:

  • Taller de fruits secs amb mel. La mel combina molt bé amb els fruits secs i tan sols barrejant aquests dos productes es poden crear postres o snacks casolans, dolços, i energètics ideals, com una barreta energètica o un bon musli per barrejar amb la llet o el iogurt.

  • Taller de pastissos amb mel. La mel és present amb moltes receptes de pastissos, ja que com és dolça, serveix com edulcorant i substituta del sucre. Amb Mel Muria podreu elaborar un pastís de mel i emportar-vos-el a casa! 

Taller d’oli d’oliva

Un aliment clau i tradicional de la dieta mediterrània és, sense dubte, l’oli d’oliva. És per això que en aquest post no hi podia faltar un taller gastronòmic amb l’oli com a protagonista.

Identitat Extra Virgin Olive Oil és un projecte familiar que, mitjançant experiències d’oleoturisme, difon els beneficis que l’oli d’oliva aporta per a la salut. Una de les seves activitats estrella és el taller Fes el teu oli, en què a través d’un tast guiat dels olis que ells mateixos elaboren, aprendreu a valorar els diferents gustos i sensacions que poden aportar els olis monovarietals. D’aquesta manera, descobrireu com diferenciar les qualitats dels olis i també creareu el vostre propi oli, el personalitzareu i us l’endureu en una ampolla de 250 ml. Una experiència 100% oleoturística!

Elaboració i tast de sake

I per acabar la nostra proposta de tallers gastronòmics amb producte local, us volem proposar una activitat que fusiona la cultura deltaica amb l’asiàtica. Es tracta de Bici & Sake de Deltacleta, una ruta en bicicleta pel Delta de l’Ebre que us portarà a Can Kensho, una ecobodega on elaboren sake. Pels que no ho sapigueu, el sake és una beguda alcohòlica japonesa elaborada a partir d’arròs. Allà, podreu gaudir d’una visita guiada per l’obrador de Kensho Sake, tastar el sake (fet a partir d’arròs del Delta de l’Ebre, evidentment!) amb ostres i tapes tradicionals, i elaborar productes Kensho. A més, si us quedeu amb ganes de cuinar i descobrir més receptes, a la pàgina web de Kensho en trobareu un munt!

Com heu pogut comprovar, la gastronomia és tot un món; permet jugar i combinar ingredients per elaborar plats originals i diferents. Si teniu ganes d’innovar o regalar un taller gastronòmic amb producte local, no dubteu a visitar la secció d’experiències gastronòmiques i remenar entre totes les propostes que us oferim! 

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.