Catalunya té una llarga tradició olivatera i vitivinícola, i això fa que la cultura d’ambdós conreus estigui molt arrelada al territori. Cada vegada més persones s’interessen per fer activitats immersives relacionades amb el món de l’oli i el vi; estem parlant de la pràctica de l’oleoturisme i l’enoturime, vivències que fusionen components de cultura, patrimoni i història amb gastronomia. 

Si voleu submergir-vos en la cultura catalana per viure experiències úniques en terra d’olis i vins, continueu llegint. En aquest post del blog us proposem diferents activitats i empreses per practicar l’oleoturisme i l’enoturisme a Catalunya; una manera de tastar Catalunya.

Oleoturisme amb Identitat Extra Virgin Olive Oil

Identitat Extra Virgin Olive Oil és un projecte familiar ubicat a Horta de Sant Joan (Terra Alta) que, a més de produir, elaborar i comercialitzar oli d’oliva de la màxima qualitat, també ofereix experiències d’oleoturisme. El seu propòsit és difondre els beneficis que l’oli d’oliva té per a la salut i per la preservació i el respecte dels elements paisatgístics i patrimonials de l’entorn més proper. 

Algunes de les activitats d’oleoturisme que destaquen dins del seu programa són:

  • Endinsa’t al món de l’oli. Es tracta d’una visita al seu molí, el primer molí d’oli de Catalunya amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental. L’activitat  es combina amb una explicació d'història local, falsos mites sobre l’oli i un tast guiat dels olis monovarietals que elaboren. A través d’aquesta activitat podreu aprendre a diferenciar les qualitats dels olis empeltre, arbequina i piqual i els beneficis que tenen cada un d’ells per la salut.

  • Tast d’olis amb clotxa és un tast guiat dels diferents olis monovarietals. Es diferencia de l’anterior ja que el tast es fa amb clotxa, un plat tradicional dels pagesos i pastors de la zona que es menjaven quan tenien oli nou. El tast també s’acompanya d’una explicació prèvia sobre les característiques i qualitats d’aquest producte. 

  • Taller fes el teu oli. Una altra proposta que us animem a fer amb Identitat Extra Virgin Olive Oil és el taller per crear el vostre propi oli. Prèviament a l’elaboració, fareu un tast guiat dels seus olis per descobrir el sabor i la intensitat de cada un. A partir de les sensacions que tingueu podreu elaborar l’oli al vostre gust. 

Oleoturisme al Molí de la Creu

El Molí de la Creu és un molí familiar de La Galera (Montsià) on elaboren olis a partir de varietats d’oliva locals de gran riquesa organolèptica: la morruda, la farga, la sevillenca i la marfil. Un dels olis que produeixen és el Vilar Mil·lenari, el primer Oli d’Oliveres Mil·lenàries de Catalunya.

La família Porta i Ferré proposen a tots aquells que els visiten una experiència 100% oleoturística. Aquesta activitat comença al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión i segueix amb la visita al Molí de la Creu, on podreu veure com ha evolucionat la tècnica d’obtenció de l’oli d’oliva i, finalment, acaba amb un tast d’olis de collita pròpia. Ells ho defineixen com un passeig per la història del món de l’olivera i de l’oli. 

Enoturisme al Celler la Vinyeta

El Celler la Vinyeta neix de dos joves emprenedors que amb només quatre hectàrees de vinyes velles situades a Mollet de Peralada (Alt Empordà) van decidir iniciar un projecte que ha acabat sent un celler amb diversos reconeixements.

A part d’elaborar els seus propis vins, també ofereixen allotjament i diferents experiències enoturístiques. Us en recomanem unes quantes:

  • Pícnic entre vinyes. Es tracta d’un dinar amb assortit d’embotits i formatges, amanida, postres, dues copes de vi i most enmig de les vinyes de la Vinyeta. Tot ho donen dins d’un cabàs, on també hi van les estovalles perquè l’experiència sigui més autèntica. El pícnic també inclou la visita al celler i un tast de vins comentat.

  • Esmorzar entre vinyes. Entre el paisatge de vinya i olivera podreu gaudir d’un esmorzar amb embotits, patés tradicionals elaborats artesanalment i formatge amb codony d’elaboració pròpia. L’esmorzar va acompanyat dels vins i l’oli de La Vinyeta. Un cop amb la panxa plena, podreu endinsar-vos en la història del celler i fer una visita guiada per descobrir com elaboren el vi. L’experiència s’acaba amb la degustació d’alguns vins del celler.  

  • Allotjament entre vinyes. Inclou la nit, l’esmorzar, la visita al celler i un tast de vins. Opcionalment, també es poden incloure altres complements com el sopar o el dinar de pícnic.

Enoturisme a l’Olivera

L’Olivera és una cooperativa de treball situada a Vallbona de les Monges (Urgell) on cultiven vinyes i oliveres. També elaboren vins i olis ecològics incorporant persones amb capacitats diferents en tot el procés. Treballen amb agricultura ecològica i amb la mirada posada en el repte d’elaborar productes que reflecteixin la seva terra i la seva gent. 

Algunes de les activitats enoturístiques que ofereixen són:

  • Tastavinyes a Vallbona de les Monges. És una invitació a passejar per la vinya tot tastant els vins de l'Olivera. El passeig és autònom i el punt de partida és un mapa, una copa de vi i tres hores per passejar lliurement entre ceps, descobrir els secrets de la vinya i gaudir del vi. En acabar es pot visitar el celler i fer un últim tast. 

  • Esmorzar a la Vinyeta de Missenyora. Consta d’un esmorzar amb productes de la terra i els vins i l’oli de L’Olivera enmig de les vinyes. A més de l’esmorzar, la visita també permet conèixer la col·lecció Vinyes Trobades, una reserva de les varietats antigues de raïm que estan recuperant juntament amb Slow Food Terres de Lleida.

Com heu pogut veure, a Catalunya tenim un munt de propostes d’oleoturisme i enoturisme. Nosaltres només us n’hem deixat unes quantes, però en podeu trobar més a la pàgina web de cada una de les empreses que hem anat esmentant. Com heu vist, la pràctica d’aquest tipus de turisme permet degustar la nostra terra i combinar la història i tradició amb la gastronomia  mediterrània. Totes elles són experiències ideals per regalar i gaudir amb la parella, família o amics. I tu, ja saps amb qui aniries a fer oleoturisme o enoturisme? 

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.