Catalunya és terra de cultura i tradicions gràcies al seu patrimoni material i immaterial, en alguns casos reconegut per la Unesco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. L’extensa oferta cultural de Catalunya permet que grans i petits puguin gaudir de la cultura catalana al 100%. Comptem amb rutes històriques, recorreguts llegendaris, visites a museus i fins a descobertes del patrimoni. 

A NaturExperience hi ha un gran ventall d’experiències culturals per fer a Catalunya en parella, amics, família i fins i tot, en solitari. Continueu llegint per descobrir les propostes culturals que us recomanem a naturexperience.cat.

Rutes pel Pirineu Català

El Pirineu Català compta amb itineraris plens de natura, història, pobles amb encant, gastronomia i un paisatge increïble. És per això que moltes empreses aprofiten aquest llegat cultural i natural per dur-hi a terme diverses activitats. 

L’Hípica Mas Batlló, situada a Vilallonga de Ter (Gironès), proposa un recorregut amb cavall per descobrir el Pirineu gironí a través de la Ruta dels Contrabandistes. Es tracta d’una sortida eqüestre de 5 dies que passa per corriols, pistes i camins i que us permetrà gaudir dels paisatges pirinencs i de la Vall de Camprodon.

A la Val d’Aran hi treballa Aran Culturau, una companyia que ofereix visites temàtiques, guiatges a la carta i, com si no fos prou, tenen accés a totes les claus de les esglésies de la Val d’Aran. Dues de les experiències culturals que us volem recomanar d’Aran Culturau són:

  1. La Ruta Romànica Pirinenca, on podreu descobrir les esglésies més emblemàtiques del Pirineu Central.

  2. La Ruta del Pirineu Català Desconegut, durant la qual caminareu per les valls secundàries i poc conegudes dels dos Pallars. A més, tindreu entrada inclosa a museus, ecomuseus i degustacions sorpresa. 

Quina experiència cultural us convenç més? 

Tradicions del passat

La cultura és sinònim de tradicions passades, i perquè no es perdin en l’oblit i continuïn ben vives, us recomanem tres experiències culturals a Catalunya que recollim a naturexperience.cat.

En primer lloc, el Museu de Camins, un museu a l’aire lliure del Pallars Sobirà que us ajudarà a submergir-vos als usos, tècniques i històries que des de fa segles omplen de vida el món rural. També organitzen cursos, i un dels més interessants és el de pedra seca, una tècnica que es vol recuperar, ja que és una manera de mantenir els camins històrics construïts fa segles. 

En segon lloc, DeltaPolet Natura és una empresa familiar del Delta de l’Ebre que es dedica a difondre els sabers ancestrals dels seus avantpassats. Si voleu viure una experiència immersiva de la cultura deltaica, no us ho podeu perdre! Podreu interpretar la formació, geologia i història del Delta i la gent que l’habiten a través de demostracions de pesca tradicionals, jocs populars i tallers vinculats al cultiu tradicional de l’arròs. 

I, finalment, per conèixer el territori neandertal de la Noguera, recuperar el registre fòssil i interpretar el passat d’aquests homínids, no podeu deixar de visitar el jaciment de la Roca dels Bous. Els guies del Centre Espai Orígens s’encarregaran de fer-vos la visita i donar-vos tota la informació detallada sobre aquest indret lleidatà tan singular. 

Recorreguts històrics

Les batalles, malauradament, també deixen la seva empremta. Si no volem repetir errors del passat és convenient que coneguem la nostra història. A través d’aquests recorreguts històrics que us aconsellem podreu conèixer la història de Catalunya de cap a peus.

Com ja deveu saber, durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de persones van travessar el Pirineu fugint de la persecució a què eren sotmesos a l’Europa ocupada pels nazis. Si voleu passar per aquests camins transfronterers, Som Riu Guiatges us dona l’oportunitat de fer-ho amb la Ruta de Perseguits i Salvats; una ruta que posa en relleu els valors d’aquests corriols de muntanya com a itineraris culturals i memorials de Catalunya. A més, aquest recorregut que transcorre pels ports de les Valls d'Àneu, la Vall de Cardós i la Vall Ferrera en ple Parc Natural de l'Alt Pirineu, es pot fer a peu o en 4x4. 

Un altre recorregut històric que no us podeu perdre és la Ruta del Triplet de Terra Enllà. Aquest itinerari recorre tres dels principals espais històrics del territori de memòria de la batalla de l’Ebre: l’enrunat Poble Vell de Corbera d’Ebre, les trinxeres republicanes de les Devees i el Memorial de les Camposines als soldats desapareguts. Durant la ruta eixamplareu la mirada d’aquest episodi fosc de la nostra història i aprendreu curiositats de la batalla dins el context de la Guerra Civil, el dia a dia del combatent i l’experiència que van viure els soldats.

Descoberta del Patrimoni

Acabem aquest post sobre experiències culturals a Catalunya amb tres sortides per descobrir el patrimoni de Catalunya.

La Cova del Tabac es tracta d’una cavitat de 198 metres reconeguda per la UNESCO com Patrimoni Mundial que podreu visitar de la mà dels guies de Centre Espai Orígens. El recorregut és un viatge en el temps que passa per la Serra del Mont-roig i el Congost de Mu (Noguera). Durant l’itinerari, podreu descobrir el naixement dels Pirineus, la geologia de l’indret, el paisatge prehistòric de la zona i les restes de pintures rupestres que s’amaguen a les parets de la cova. 

La Visita de Sant Urbà i Monclús (Noguera), que ofereix l’Associació Catalana de Lleure Formatiu (ASCALFO) és una sortida al complex d'ermita, castell i poblat medieval de Monclús, i al poble de Santa Linya, on podreu conèixer la natura, història i llegendes d’aquest racó de país tan misteriós.

L’última proposta que us fem és la Sortida al Puig de Millà i la cova del Biot, on descobrireu el Pla de les Bruixes (Noguera) amb les seves llegendes, la tradició ramadera, la seva vegetació i l’ecosistema troglodític que l’envolta. A més, si voleu que l’experiència sigui rodona, heu de pujar fins a dalt del mirador!

 

Com heu pogut comprovar a naturexperience.cat tenim una pila d’activitats i experiències culturals per fer a Catalunya, i en aquest post només us n’hem recomanat unes poques. Si voleu descobrir altres rutes i visites, feu clic aquí.  


 

Informació sobre protecció de dades: Responsable: Consorci Leader Pirineu Occidental, P2500094D. Finalitat: Enviar les notícies del nostre blog que són del seu interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Destinataris: No es cediran dades a tercers, excepte autorització expressa o obligació legal. Drets: Accés, rectificació, supressió o oblit, limitació, oposició, portabilitat i no ser objecte de decisions individuals automatitzades. També es pot retirar el consentiment atorgat. Dades de contacte: C/ Pau Casals, 14 Baixos - 25620 Tremp (Lleida), dpd@leaderpirineuoccidental.cat Informació addicional: Podeu consultar informació addicional i detallada a la nostra Política de Privacitat.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per subscriure's, reconeixeu que la vostra informació serà transferida a Mailchimp perquè la processi. Obteniu més informació sobre les pràctiques de privadesa de Mailchimp aquí.